Taşocağı Rehabilitasyon Uygulamaları - TOPAÇOĞLU, Osman (My University, 2024)
Taşocağı madencilik faaliyetleri, birçok insan faaliyeti için gerekli olan inşaat malzemelerinin üretimini sağlar, ancak aynı zamanda toprağı, bitki örtüsünü ve doğal peyzaj manzaralarını etkileyen önemli arazi bozulmasına neden olur. Madencilik faaliyetleri sırasında oluşan atıklar, organik madde, besinler ve toprak organizmaları gibi doğal toprak özelliklerinin kaybına neden olur. Ek olarak, madencilik faaliyetleri orijinal bitki örtüsünün tahrip olmasına yol açarak madencilik faaliyetlerinin tamamlanmasından sonra rehabilitasyona ihtiyaç duyulmasına neden olmaktadır. Rehabilitasyon, biyoçeşitliliği ve bu alanlara görsel değeri geri kazandırmak için çok önemlidir. Bu çalışma, madencilik faaliyetinin sonlandırıldığı taşocağı maden sahasında yapılan rehabilitasyon çalışmasında dikilen fidanların tutma başarısını ve dikim alanındaki toprak özelliklerini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma sayesinde, benzer rehabilitasyon çalışmaları için önemli bilimsel veriler elde edilecektir.