Denetimin finansal kararlar üzerine etkisi: Libya'da bir uygulama - Mriwies, Mohamed Faraj Alhaaj Mohammed (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Denetçinin raporu ve görüşleri işletmeyle ilgili finansal kararları etkilemektedir. İşletme yönetiminin finansal kararlar üzerindeki etkisinin incelenmesiyle alınacak kararların daha rasyonel olması mümkündür. Çalışmada iç denetimin finansal karar alma üzerindeki etkisi incelenmektedir. Libya’da ki üniversite, kamu kurumları ve kamu kuruluşlarında çalışan muhasebeyle ilgili 146 kişiden anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Daha sonra araştırmada kullanılan ölçeklerin yapı geçerliği ve güvenilirliği ile ilgili yapılan keşfedici faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik analizi, normal dağılım testi, korelasyon analizi ve yapısal eşitlik modeli ile ilgili bulgulara yer verilmiştir. Yapısal eşitlik modelinin analizi sonucunda iç denetimin karar vermeyi pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. Bu bulgu iç denetimin bir birim artması durumunda karar vermenin 0,671 birim artış göstereceği anlamına gelmektedir. Analiz neticesinde iç denetim ve karar verme algısının mesleki tecrübe süresine göre anlamlı farklılık göstermediği bulgusuna ulaşılmıştır. Analiz sonucunda iç denetim ve karar vermenin eğitim durumuna göre anlamlı farlılık gösterdiği tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre iç denetim algısı lisansüstü mezunları ile lise ve üniversite mezunları arasında anlamlı farklılık göstermektedir. Ortalama cevap değeri lisansüstü mezunlarda daha yüksek olduğundan farklılık lisansüstü mezunları lehinedir. Karar verme algısı ise lisansüstü mezunlar ile lise mezunları arasında anlamlı farklılık göstermektedir.
The effect of audit on financial decisions: An application in Libya
Keywords: Denetim, İç Denetim, Karar Verme, Finansal Karar, Libya