Matematik ve Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Türev Konusundaki Kavram Yapıları - YAPICIOĞLU ULAŞ, Mahiye; BİBER, Abdullah (Bayburt Universitesi, 2020)
Bu araştırmanın amacı, Repertuar Çizelge Tekniği (R.Ç.T.) kullanarak Matematik ve Fen Bilgisi öğretmen adaylarının türev konusu ile ilgili kavram yapılarını incelemektir. Araştırma bir şehir üniversitesinin Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 5’i Fen Bilgisi, 5’i de Matematik Öğretmenliği eğitimi alan toplam 10 lisans öğrencisi ile yürütülmüştür. Öğrenciler, Analiz ve Genel Matematik gibi türev konusunu içeren dersleri almışlardır, dolayısıyla türev konusunda bilgilerinin yeterli olacağı varsayılmıştır. Bu çalışma nitel desenli bir araştırmadır. Veri toplama araçları olarak repertuar çizelgeleri, yarı yapılandırılmış mülakatlar, konu alan bilgisi sınavı ve derslerdeki gözlemler kullanılmıştır. Seçilen öğrenciler, araştırmacının kontrolünde birbirine yakın üç ayrı tarihte yapılan üç oturuma katılmıştır. Birinci oturumda öğrencilerin türev bilgileri türev başarı testi ile test edilmiştir. İkinci oturumda mülakat yöntemi kullanılarak türev konusu ile ilgili yapıları belirlenmeye çalışılmış ve repertuar çizelgeleri oluşturulmuştur. Üçüncü ve son oturumda ise öğrencilerin bu yapılara göre oluşan repertuar çizelgeleri oluşturulmuştur. Bu makale kapsamında tüm oturumlarda yer alan 2 öğrencinin bulguları değerlendirilmiştir. Buna göre; fen bilgisi öğretmen adayının türevi daha çok hız kavramı ile ilişkilendirdiği, matematik öğretmen adayının ise türevi geometrik olarak yorumladığı yani fonksiyonun bir noktadaki teğetinin eğimi olarak düşündüğü belirlenmiştir. Bu çalışma sonucunda türev konusu ile ilgili öğretmen adaylarının kavram yapılarına ulaşmada R.Ç.T.’nin uygulanabileceği görülmüştür. Bu araştırmanın farklı konulardaki benzer çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Keywords: Alan Eğitimleri; Other Fields of Education; Öğretmen Adayları; Türev; Kavram Yapısı; Repertuar Çizelge Tekniği