Din eğitiminde medya kullanımı - Aydın, Büşra (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu araştırma, medyanın eğitimde ve hususiyle din eğitimindeki etkilerini saptamak amacıyla görsel-işitsel, yazılı kaynaklar ve toplumsal etkileşim ele alınarak yürütülmüştür. Araştırmada, din ve eğitimin temel kavramlarından yola çıkılarak, medyanın din eğitimindeki rolü hakkında kavramsal ve kuramsal bir çerçeve inşa edilmiştir. Akabinde medyanın sosyolojik değerlendirilmesi yapılarak teknoloji, eğitim ve din eğitimi konuları mütalaa edilmiştir. Aynı zamanda, din eğitiminin medya ile beraberliği, din eğitiminde teknolojinin etkileri ve kullanımı, medyanın olumlu ve olumsuz etkileri yine görsel-işitsel, yazılı kaynaklar ve toplumsal etkileşim ışığı altında incelenmiştir. Bu inceleme esnasında din eğitiminin medya ile beraberliği, din ve teknolojik gelişmelerin uyumu, dinde güncellemenin olabilirliği ve geleneksel din eğitiminin sürdürülebilirliği hakkında tartışmaların ortaya çıktığı saptanmıştır. Bu tartışmalar daha önce bilimsel olarak ele alınmış olup süreli yayınlar tarafından da incelenmiştir. Bu çalışmada bahsi geçen tartışmalar ile alakalı farklı bir bakış açısı kazandırılmış ve bu bakış açısına özgü bazı değerlendirmelere yer verilmiştir. Araştırmada kullanılan kavramlar ve alt başlıklar seçilirken, toplum tarafından kullanılması ve eğitimde tercih edilmesi temel kriterler olarak göz önünde bulundurulmuştur. Seçilen kavramların tanımlarına ve tarihçelerine yer verilerek bazı değerlendirmelerin yapılması da bu araştırma içinde bulunmaktadır. Bu araştırmanın tespitine göre medya kullanımının din eğitimi üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olmakla beraber, olumlu etkileri ağır basmaktadır. Bu kanıya varılmasında en önemli argüman olarak teknolojik gelişmeleri yakından takip eden toplumun eğitim ve teknolojiyi birbirini tamamlayıcı unsurlar olarak görmesidir. Toplumun böyle bir algıya sahip olmasında, teknolojinin hayatı kolaylaştırıcı, hızlı bir şekilde bilgiye eriştirici ve sanal ortamlar vasıtasıyla sosyalleştirici özelliklerinin olmasının önemli bir payı vardır. Toplumun her ferdinin kolaylıkla bir medya unsuruna erişebildiği günümüzde, eğitimde ve din eğitiminde medya kullanımı ile beraber eğitimin daha kaliteli ve çıktıların daha kalıcı olduğu tespit edilmiştir. Bu durum tamamen faydalı gibi gözükse de iyi yönetilmediği takdirde medya kullanımında harcanan zaman miktarı artsa bile, eğitime düşen miktarın azaldığı ve başarıyı olumsuz yönde etkilediği de tespitler arasındadır.
Keywords: Eğitim, din eğitimi, medya, eğitim ve medya, din eğitimi ve medya, süreli yayınlarda eğitim, süreli yayınlarda din eğitimi