TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ENFLASYONİST YAPININ DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK EKONOMETRİK BİR UYGULAMA - KORAP, Levent; DİKİLİTAŞ, Sema (Sosyal Ekonomik Arastirmalar Dergisi, 2019)
ÖZ Türkiye Ekonomisinde 1970’li yılların sonundan başlayarak günümüze kadar süregelen enflasyon olgusuna yönelik tartışmalar önemini sürdürmektedir. Bu tartıştırmalar sonucunda enflasyonun nedenlerine ilişkin pek çok farklı görüşler ortaya atılmış ve bu doğrultuda da çeşitli politika önerileri sunulmuştur. Enflasyonist yapının başlıca nedenleri genellikle parasallaşma, talep çekiş baskısı, maliyet itişli ya da arz yanlı etkenler ve geçmiş enflasyon beklentileri şeklindeki bir ayrım kapsamında açıklanmaktadır. Çalışmamızda çağdaş bazı ekonometrik çözümlemelerden faydalanarak enflasyonun nedenleri saptanmaya çalışılmıştır.  Bu doğrultuda enflasyonist yapının uzun dönemli belirleyicileri durağan bir ilişki şeklinde ardışık bağlanımlı gecikmesi dağıtılmış sınır testi yaklaşımı ile tahmin edilmiş, aynı zamanda enflasyonist yapıyı açıklama gücüne sahip etkenler genelleştirilmiş etki tepki ve genelleştirilmiş tahmin hatası varyans ayrıştırma yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Bulgularımız maliyet temelli etkenleri savunan görüşlere önemli bir destek vermekte ve Türkiye ekonomisi açısından dikkate alınan örneklem tahmin döneminde yurt içi enflasyon üzerinde geçmiş enflasyon gerçekleşmeleri doğrultusunda oluşan beklentilerin ve pozitif döviz kuru şoklarının etkisinin son derece önemli olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler:  Enflasyon; Zaman Serisi Modellemesi; Türkiye Ekonomisi; Jel Kodları: C32; E31; E52;
Keywords: türki̇ye ekonomi̇si̇; HF5001-6182; enflasyon; Turkish Economy; zaman seri̇si̇ modellemesi̇; Inflation; Time Series Modeling; Enflasyon; Zaman Serisi Modellemesi; Türkiye Ekonomisi; ENFLASYON; ZAMAN SERİSİ MODELLEMESİ; TÜRKİYE EKONOMİSİ; Business