Ilgaz Dağı Milli Parkı'ndaki turizm faaliyetlerinin toprak özelliklerine etkisi - Alyamani, Asia I.A. (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmanın amacı, turizm faaliyetlerinin özellikle orman bölgesinde toprağın özellikleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla, turistler tarafından yürüyüş yapmak, yaz aylarında kamp yapmak ve kışın kayak yapmak için kullanılan Kastamonu Ilgaz Dağları Milli Parkı'ndan toprak örnekleri toplanmıştır. Toprak örnekleri park alanı, kayak pisti alanı, yol kenarı alanı ve orman alanı olmak üzere 4 farklı alandan toplanmıştır. Her alandan 0-5 cm, 5-10 cm, 10-15 cm, 15-30 cm olacak şekilde farklı derinliklerden üçer örnek alınmıştır. Bu örneklerde toprağın tuz, kalsiyum, fosfor, kireç ve organik madde içeriğini, su doygunluğunu ve toprak tipini, yani asidik, alkali veya nötr olma durumu çalışdı. Çalışmalar, dört alan arasında toprak içeriği açısından önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir. Turistlerin kalabalık olduğu, tesislerin ve turistik faaliyetlerin bulunduğu alanlarda toprağın en fazla etkilendiğini, park alanı ve yol kenarı alanı gibi alanların bitki örtüsünden yoksun olduğunu tespit ederken, orman alanının tesis bulunmamasının yanı sıra hareket zorluğu nedeni ile turistlerden en az etkilenen alan olduğunu belirledik. Orman alanında toprak besin elementlerindeki farklılıkların organik madde miktarının fazla oluşundan dolayı farklılaştığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, turizmin toprak üzerindeki etkisine dikkat edilmeli ve toprağın özelliklerini ve doğaya destek olma fonksiyonunu korumak, özelde bitki örtüsü üzerindeki ve genel olarak çevre üzerindeki etkisini kaybetmesini engellemek için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Effect of tourism activities in the Ilgaz Mountain National Park on the soil characteristics
Keywords: Turizm faaliyeti, toprak özelliği, Ilgaz Dağları