XII. YÜZYILDAN OSMANLI HÂKİMİYETİNE KADAR GÜRCİSTAN KIPÇAKLARI - Kildiroğlu, Mehmet (Pamukkale Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, 2020)
Bu makalede Gürcistan ve çevresinde 1118 yılından beri varlığını devam ettiren Kıpçakların yani Gürcistan Kıpçaklarının siyasi tarihi ele alınmıştır. Moğol istilası öncesinde Karadeniz’in kuzeyindeki Ruslarla yaptıkları mücadelelerde gücünü ve etkisini kaybetmeye başlayan Kıpçaklar Gürcü Kralı IV. Davit’in daveti üzerine Gürcistan topraklarına gelmiştir. Kral IV. Davit bu davetin kısa bir süre öncesinde güzelliği ile ünlü Atrak Han’ın kızı Tamara ile evlenmiş ve bu evliliğe dayanarak Kıpçakları kendi ülkesine davet etmiştir. Yeni gelen bu güçlerle ordusunu güçlendirmiştir. Bu çalışmada Kıpçakların Karadeniz’in kuzeyindeki durumlarından başlayarak Gürcistan’a gelmeleri, Gürcü ordusuna büyük destek sağlamaları, bunun neticesinde Gürcüler tarafından önemli mevkilere getirilmeleri, sonraları aralarının açılıp ayrı düşmeleri ele alınacaktır. Daha sonrasında ise Kıpçakların bölgeye gelen Moğollar, Timurlular, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safevilerle yaptıkları ittifaklardan, kurdukları Kıpçak Atabek Hükümetinin faaliyetlerine daha çok kronolojik olarak değinilecektir.
Keywords: Political Science; International Relations; Uluslararası İlişkiler; Gürcü; Kıpçak; Atrak; Tamara; Tao Vadisi; Siyaset Bilimi