Ips sexdentatus (Boern.)’A KARŞI KULLANILAN FEROMON TUZAKLARINDA TİP, RENK VE ASILMA YÜKSEKLİĞİNİN YAKALAMA ORANLARI ÜZERİNE ETKİSİ - ŞAHİN, Mustafa (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışma kapsamında feromon tuzağı tiplerinin, renklerinin ve asılma yüksekliklerinin kabuk böceği Ips sexdentatus (Boerner, 1776) (12 dişli çam kabuk böceği) ve yırtıcısı Thanasimus formicarius (Linnaeus, 1758)’un yakalanma oranları üzerine olan etkileri değerlendirilmiştir. Bu faktörlerin söz konusu böceklerin yakalanma oranları üzerine etkisini tespit edebilmek amacıyla 2017 yılı haziran ve ağustos ayları arasında önceden böcek zararı olduğu bilinen Kastamonu-Daday Yayla Orman İşletme Şefliği Sarıçam (Pinus sylvestris L.) ormanlarında araştırmalar yapılmıştır. Bakı, rakım, meşcere tipi, açısından birbirine yakın olan bu sahaya 30 m mesafe ile tuzaklar asılarak 7-10 günlük periyotlar halinde kontrol edilmiş ve yakalamış olduğu I. sexdentatus ve T. formicarius sayıları kayıt altına alınmıştır. Araştırma sonunda elde edilen sonuçlar: 1) Radyatör tipi tuzağın I. sexdentatus ve T. formicarius böceklerini diğer tuzaklara göre anlamlı olarak daha fazla yakaladığı, 2) I. sexdentatus için en yüksek miktarda yakalayandan en düşük miktarda yakalayana doğru sıraladığımızda Radyatör tipi > 8 hunili > 6 hunili > 3 hunili şeklinde sıralandığı, T. formicarius için en yüksek miktarda yakalayandan en düşük miktarda yakalayana doğru sıraladığımızda Radyatör tipi >3 hunili > 8 hunili > 6 hunili şeklinde sıralandığı, 3) Koyu renk tuzakların (özellikle siyah) açık renk tuzaklara göre daha fazla I. sexdentatus yakaladığı, 4) 1,5m-2m yüksekliğinde asılan tuzakların daha fazla I. sexdentatus ve T. formicarius yakaladığı tespit edilmiştir.
Keywords: Ips sexdentatus, Thanasimus formicarius, kabuk böceği, feromon tuzağı, tuzak tipi, tuzak rengi, asılma yüksekliği