MİKRO YÖNETİM: BİR ÖLÇEK UYARLAMA ÇALIŞMASI - Esen, Ülkühan Bike; Sırkıntıoğlu Yıldırım, Şükran; Esen, Fatih Sinan (Anadolu University, 2025)
Bu çalışmanın amacı, Sulphey ve Upadhyay (2019) tarafından geliştirilen 18 madde ve beş boyuttan oluşan mikro yönetim ölçeğinin Türkçe’ye uyarlanması ve geçerlik ile güvenirliğinin belirlenmesidir. İngilizce olan ölçek, Türkçe çeviri, geri çeviri, dil geçerliği ve pilot uygulama aşamalarını tamamladıktan sonra, 381 kişiye uygulanmıştır. Analiz aşamasında öncelikle, Açımlayıcı Faktör Analizi yapılmış, daha sonra, güvenirlik çalışmaları için cronbach’s alpha değerleri hesaplanmış, geçerlik çalışmaları için ise benzeşim geçerliği ve ayrışım geçerliği kriterlerini sağlanması koşulu aranmıştır. Son olarak, Doğrulayıcı Faktör Analizi ile de yapı geçerliliği test edilmiştir. Analiz sonucunda, Türkçe ölçek 13 madde ve üç boyuttan oluşmuştur. Elde edilen sonuçlar, uyarlaması yapılan mikro yönetim ölçeğinin geçerli ve güvenilir olarak kullanılabilecek bir ölçek olduğunu göstermiştir.