XX. YÜZYILIN BAŞLARINDA BİR RUS ORYANTALİSTİN İSTANBUL`DAKİ İZLENİM VE DERLEMELERİ - MUSALI, Vüsale (Sinop Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
V.A. Gordlevsky (1876 - 1956) XX. yüzyılın başlarından itibaren Osmanlı’da bulunmuş Rus Oryantalisttir. V.A. Gordlevsky Türkoloji alanında uzmanlaşmış, defalarca Türkiye’de alan araştırması gerçekleştirmiş, Türk halkının gelenek ve görenekleri, kültürleri, sosyal hayatları, dinî düşünceleri üzerine incelemelerde bulunmuştur. Günümüze kadar Türkiye’de V.A. Gordlevsky’nin eserlerinden sadece “Anadolu Selçuklu Devleti” isimli kitabı yayımlanmıştır. Bunun dışında V.A. Gordlevskiy’nin Türkiye’de bulunduğu sıralarda İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer Anadolu şehirlerinden topladığı bilgiler ışığında kaleme aldığı makalelerden sadece biri tercüme edilmiş, bir makalesi ise tanıtılmıştır. Bunların yanı sıra yazarın Anadolu’nun dinî hayatıyla ilgili çalışmaları da bir makalede ele alınmıştır. Makalede V.A.Gordlevsky’nin 1909, 1910, 1911, 1913, 1916, 1926 ve 1928 yıllarında İstanbul’da bulunduğu sırada halk edebiyatı, etnografi, gelenekler, dinî hayat, günlük yaşam ile ilgili hatıralarını, derlemelerini tanıtmaya, Rus Türkolog’un izlenim ve hatıralarından yola çıkarak kaleme aldığı 4 ciltlik eserinde yer almış İstanbul’la ilgili araştırma ve derlemeleri özetlemeğe çalışmışız. Burada yer alan bilgiler İstanbul’un 20. yüzyılın başlarından 30’lu yıllarına kadarki ilmî, sosyal, dinî ve edebî hayatını araştırmacılara değerlendirme fırsatı sunuyor.
Keywords: Gordlevsky; İstanbul; Osmanlı; Oryantalist; Derleme