Çağdaş Seramik Sanatında İmge Olarak Böcek Kullanımı - Gökbel, Müjde (Anadolu University Journal of Art and Design, 2018)
Sanatcilar icinde yasadiklari cagdan, toplumdan, siyasi ve kulturel degisimlerden, kendi dene- yimlerinden ve ayni zamanda dogadan etkilenerek eserlerini ortaya koyarlar. Her sanatci, etkilen- digi ve beslendigi olgu, durum ya da varligi, zihinsel ve duygusal suzgeclerinden gecirerek kendine ozgu bir anlatim bicimi ile farkli malzemeleri kullanarak sanat yapitina donusturmektedir. Makale kapsaminda, cagdas seramik sanatinda yer alan seramik boceklerden bir kismi ince- lenmistir. Ilgili konu, eser uretme noktasinda alternatif bir tema oldugu dusuncesinden hareketle ele alinmistir. Arastirmada, yerli ve yabanci sanatcilarin calismalarindan bocek imgesini ele alis bicimleri goz onunde bulundurularak orneklere yer verilmistir. Sonuc olarak insanlarin algisinda oncelikle rahatsiz edici hisleri one cikaran boceklerin, sa- natcilar tarafindan farkli sekilde ele alinarak yorumlandigi gorulmustur. Bazi sanatcilarin bocek figurunu soyutlayarak onlara metaforik bir anlam yukledikleri, kimi sanatcilarin ise bu metaforik anlamla birlikte bocek figurunu hos, sevimli, uzgun, yorgun gibi hallerde gostererek anlatmak iste- dikleri durumlar uzerinde ironi yaptiklari gozlemlenmistir.
Keywords: Seramik; Ceramics; Ceramic Insect; Contemporary Art; Çağdaş Sanat; Seramik Böcek; Ceramics; Contemporary Art; Form; Ceramic Insect; Seramik; Çağdaş Sanat; Form; Seramik Böcek; Form