Konaklama Öğretmenlerinin Özel Eğitim Alanında Zorlandığı Konular, MEB’e ve Eğitim Fakültelerine Öneriler - Şener, Burcu; Tanrisever, Canan (Gazi Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmanın öncelikli amacı zihinsel engelli bireylerle çalışan Turizm meslek öğretmenlerinin özel eğitim alanında yaşadıkları zorlukların tespitini yapabilmektir. Tespit edilen zorluklar çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na ve üniversitelerin öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerine özel eğitimde mesleki eğitim alanında içerik önerileri sunulmuştur. Çalışmanın evreni Türkiye genelinde Özel Eğitim Meslek Okullarında Kat Hizmetleri alanında mesleki eğitim veren 48 öğretmenden ve örneklem grubu 27 katılımcıdan oluşmaktadır. Nitel araştırma desenine göre şekillenen bu araştırmada derinlemesine görüşme tekniğinden faydalanılmış olup 6 açık uçlu sorudan oluşan tam yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcıların genel olarak özel eğitimde beceri öğretimi, ölçme ve değerlendirme, materyal tasarımı ve kullanımı gibi özel eğitim öğretim teknikleri alanında zorluklar yaşadıkları tespit edilmiştir. Sonuç bölümünde hizmet içi eğitim başlıkları konusunun hem Milli Eğitim Bakanlığı hizmet içi eğitim planlamalarına hem de üniversitelerin eğitim bilimleri müfredatı güncellemeleri konularına ışık tutacağı düşünülmektedir. Bununla birlikte bu çalışmada tespit edilen zorlukların Türkiye’de Özel Eğitim Meslek Liselerinde 18 farklı alandaki tüm meslek öğretmenlerinin yaşayabileceği ortak zorluklar olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple tüm özel eğitim meslek okullarını ve öğretmenlerini kapsayıcı ve genelleyici nitelikte olduğu söylenebilir.
Keywords: Özel Eğitim Meslek Okulu; Özel Eğitimdeki Meslek Öğretmenleri; Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Öğretmenliği; Kat Hizmetleri ve Engelliler