Çevrimiçi Ödevlerde Dikkat Dağılması Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması - AKÇAY, Arif (Dokuz Eylul University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, özgün formu Xu ve arkadaşları (2020) tarafından geliştirilen “Çevrimiçi Ödevlerde Dikkat Dağılması Ölçeği” nin Türk kültürüne uyarlamaktır. Bu ölçek öğrencilerin çevrimiçi ödevlerde algıladıkları dikkat dağılması durumlarının incelenmesi için kullanılmaktadır. Çalışma üç aşamada gerçekleşmiştir. Hazırlık aşamasında ölçeği geliştiren yazarlardan izin alınmış ve Türkçe diline çevirisi yapılmıştır. I. aşamaya 212 öğrenci katılım göstermiştir. Bu aşamada ölçeğin psikometrik özelliklerinin incelenmesi için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Açımlayıcı faktör analizinde sonucunda tek faktör, dört maddeden oluşan ölçek formuna ulaşılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise madde-yapı ilişkisi incelenmiş ve oluşturulan modelin iyi uyum gösterdiği görülmüştür. Ayrıca yapılan geçerlik ve güvenirlik analizlerinde AVE değeri .556, Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı .733, McDonald Omega katsayısı .735, birleşme güvenirliği .833 olarak elde edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde uyarlanan ölçek formunun geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasına 136 öğrenci katılım göstermiştir. Bu aşamada öğrencilerin bazı demografik özelliklerine (cinsiyet, yaş ve sınıf) göre çevrimiçi ödevlerde dikkat dağılmalarının farklılık gösterme durumu ve çevrimiçi ödevlerde dikkat dağılmalarının özdüzenlemenin dikkat kontrolü ile aralarındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan incelemelerde ulaşılan sonuçlar belirtilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Eğitim Üzerine Çalışmalar; çevrimiçi ödev; dikkat; dikkat dağılması; çevrimiçi ödevlerde dikkat dağılması; Studies on Education