Bir Kuva-yı Milliyeci’nin Hayat Hikâyesi: Hüseyin Ferit Recai Bey (Törümküney) - Çelebi, Ercan (Van Yuzuncu Yil University, 2024)
Öz Hüseyin Ferit Recai Bey, 1879 tarihinde Hama’da doğdu. Mülkiye eğitiminin ardından ilk önce Adliye Nezareti Birinci Ticaret Mahkemesi’nde, daha sonra Maliye Nezareti Hesabat-ı Umumiye Kalemi’nde stajını tamamladı. Sırasıyla Maliye Nezareti Mektubî Kalemi Hesabat-ı Umumiye Kalemi Mümeyyiz Muavinliği, Düyûn-i Umumiye Maʽaşat Kalemi Mümeyyizliği, Düyûn-i Umumiye Maʽaşat Kalemi Mümeyyiz-i Evvelliği ve Muhassasat-ı Zatiye İdaresi Maʽaşat-ı Zatiye Şubesi Müdür Muavinliği görevlerinde bulundu. Daha sonra Emniyet-i Umumiye Muhasebe Müdürlüğü’ne nakledildi. Aslî görevlerini yürütürken aynı zamanda Darüşşafaka’da Tarih-i Osmani ve Kitabet-i Hususiye, Vefa İdadisi’nde ise Tarih dersleri verdi. Kendisi daha sonra Kastamonu Defterdarlığı’na atandı. Kastamonu’nun Kuva-yı Milliye’ye iltihakında önemli roller üstlendi. Mondros Mütarekesi’nin ortaya çıkardığı olağanüstü şartlar altında iki ay kadar Kastamonu Valiliği’ne vekâlet etti. Ferit Bey daha sonra I. Dönem (1920-1923) TBMM’ne Çorum Milletvekili olarak girdi. Ardından 1923 yılında altı ay kadar Kastamonu Valiliği yaptı. II. Dönem (1923-1927) TBMM’de yeniden Çorum Milletvekili olarak yer aldı. Kendisi 1925 yılında vefat etti. Bu çalışmada bir Kuva-yı Milliyeci olarak Hüseyin Ferit Recai Bey’in biyografisi ve ailesi, Kastamonu’nun Kuva-yı Milliye’ye iltihakı sürecindeki rolü ve TBMM’deki faaliyetleri hakkında tespitlerde bulunulması düşünülmüştür.
Keywords: History of The Republic of Turkiye; Hüseyin Ferit Bey; Kastamonu; Kuva-yı Milliye; TBMM; Türkiye Cumhuriyeti Tarihi