Küre Orman İşletme Müdürlüğünde Saf Göknar Meşçerelerinde Ölü Ağaç Miktarı Üzerine Araştırmalar - TOPAÇOĞLU, Osman (My University, 2024)
Ölü ağaç; orman ekosistemi içerisindeki ayakta kuru bireylerin (Ağaçkakan ağaçları) ve devrilmiş ağaç gövdelerinin (yatık durumdaki ölü ağaçlar-yatık ölü ağaç) tümü için kullanılan ana terimdir. Yaşlı ve ölü ağaçlar bir yaşam toplumu olan ormana ait olup, tek tek veya gruplar şeklinde orman içerisinde bulunurlar. Yani ölü ağaç bir ekosistem olarak ormanın önemli bileşenlerinden biridir. Ölü ağaçlar binlerce hayvan, bitki, mantar, liken ve alg türünün önemli yaşam alanı olup, ormanların doğal yoldan gençleşmesinde önemli rol oynarlar.Ölü ağaçların insan tarafından ormandan uzaklaştırılması birçok türün ortadan kalkmasındaki tehlikeyi de ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca fırtına devirme alanlarında yapılan araştırmalara göre de devrilmiş ölü ağaçların hemen yakınlarındaki birçok ağaç ve diğer bitki türleri bol miktarda gelmektedir. Doğal yaşam süreci dikkate alındığında doğaya yakın işletmeciliğin önemli ödevlerinden biri de ormanda yeterli oranda ölü ağacın bulunmasının sağlanmasıdır. Ölü ağaçlar konusunda, özellikle ülkemizde bugüne kadar yapılmış olan araştırmaların sınırlı sayıda olmasından dolayı, ormanlardaki biyolojik çeşitlilik ve ekolojik süreçlerde ölü ağaca ilişkin dinamiklerin ve bu yaşam alanlarının öneminin daha iyi anlaşılmasına acil olarak gereksinim duyulmaktadır. Ayrıca işletme amacının ağırlıklı olarak odun üretimi olduğu orman işletmelerinde ölü ağaç ile böcek zararları ve hastalıklar arasındaki ilişki konularında da yerel olarak daha ayrıntılı bilgilere gereksinim vardır. Bununla birlikte ulusal ve bölgesel ölü ağaç miktarlarının belirlenmesi de gerekmektedir. Bu çalışmada farklı kuruluştaki Saf göknar meşcerelerinde bulunan ölü ağaç miktarı ve bunların ölü ağaç formalarına dağılımı incelenecektir. Anahtar Kelimeler: Ölü Ağaç, Biyolojık çeşitlilik, Küre Ormanları