LAPAROSKOPİK ve AÇIK YÖNTEM İLE KOLOREKTAL CERRAHİ YAPILAN HASTALARIN KARŞILAŞTIRILMASI - TAMAM, Selim; ERGÜL, Zafer; TOKGÖZ, Serhat; KAYA, İsmail Oskay (Medical Journal of Suleyman Demirel University, 2022)
Amaç Laparoskopik kolorektal cerrahi günümüzde birçok merkezde yaygın olarak kullanılan bir yöntem halini almıştır. Çalışmamızda laparoskopik ve açık kolorektal cerrahi uygulanan olgularda postoperatif klinik ve onkolojik sonuçların karşılaştırılması ve literatür ile kıyaslanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi genel cerrahi kliniğinde Ocak 2012 ile Aralık 2018 tarihleri arasında kolorektal cerrahi uygulanan hastaların verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular Çalışmamıza 438’i (%80,5) açık, 73’ü (%13,4) laparoskopik, 33’ü (%6,1) konversiyon ile rezeksiyon uygulanan toplam 544 hasta dahil edildi. Seride acil opere edilen vaka sayısı 158 (%29,0), elektif vaka sayısı 386’dır (%71,0). Toplam 156 (%28,7) postoperatif komplikasyon saptanmış olup, gruplara göre değerlendirildiğinde; laparoskopik cerrahi grubunda postoperatif komplikasyon 20 (%27,4), açık cerrahi grubunda 126 (%28,8), konversiyon grubunda 10 (%30,3) postoperatif komplikasyon saptanmıştır. Rektum kanserlerinde ortalama çıkarılan lenf nodu sayıları açık prosedürde 19,0±9,7, laparoskopik prosedürde 22,3±11,6’ dir (p:0,198). Laparoskopik ve açık cerrahi grubundaki rektum kanseri olgularında sırasıyla 1 (%2,3) ve 8 (%5,9) hastada pozitif çevresel cerrahi sınır saptanmıştır (p:0,456). Ortalama distal cerrahi sınır açık grupta 45,1±39,8, laparoskopik grupta 41,1±37,7 ’dir (p:0,608). Sonuç Laparoskopik kolorektal kanser cerrahisi klinik ve onkolojik sonuçlar yönünden açık prosedür ile karşılaştırılabilir sonuçlara sahiptir. Minimal invaziv cerrahinin bilinen birçok avantajı göz önüne alındığında laparoskopik cerrahi muhtemelen kolon kanseri için standart tedavi haline gelecektir.
Keywords: Laparoscopy; Laparoscopic Colorectal Surgery; Colorectal Surgery; Colon Cancer; Rectal Cancer; Surgery; Laparoskopi; Laparoskopik Kolorektal Cerrahi; Kolorektal Cerrahi; Kolon Kanseri; Rektum Kanseri; Cerrahi; 3. Good health