Psikolojik Güçlendirme ve Örgütsel Özdeşleşme Arasında Birey-Örgüt Uyumunun Aracı Rolü - Kanbur, Engin (Uluslararasi Sosyal ve Egitim Bilimleri Dergisi, 2017)
Bu calismanin amaci, psikolojik guclendirmenin orgutsel ozdeslesme uzerindeki etkisinin incelenmesinde birey-orgut uyumunun aracilik etkisinin arastirilmasidir. Arastirmanin orneklemi, havacilik sektorunde ucaklarin ve parcalarinin bakim, onarim ve revizyon faaliyetlerini yurutmekte olan bir isletmede gorev yapan 213 calisandan olusmaktadir. Arastirmanin verileri anket teknigi ile toplanmis ve arastirmada Psikolojik Guclendirme Olcegi, Orgutsel Ozdeslesme Olcegi ve Birey-Orgut Uyumu Olcegi kullanilmistir. Arastirmada degiskenler arasindaki iliskiyi olcmek amaciyla korelasyon analizi, nedenselligi olcmek amaciyla dogrusal regresyon analizi ve aracilik etkisini olcmek amaciyla ise hiyerarsik regresyon analizinden yararlanilmistir. Arastirmanin bulgularina gore; psikolojik guclendirme ile orgutsel ozdeslesme ve birey-orgut uyumu arasinda pozitif ve anlamli bir korelasyonun ve regresyonun oldugu gorulmustur. Psikolojik guclendirmenin orgutsel ozdeslesme uzerindeki etkisinde birey-orgut uyumunun kismi aracilik etkisi oldugu, ancak psikolojik guclendirmenin alt boyutlari acisindan herhangi bir aracilik etkisinin olmadigi tespit edilmistir.
Keywords: Psikolojik Güçlendirme; Örgütsel Özdeşleşme; Psychological Empowerment; Organizational Identification