Engelli turizm açısından destinasyon uygunluğunun değerlendirilmesi: kastamonu örneği - Yüksel, Emel (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Toplumda bulunan her bir birey gibi engelli bireylerin de çeşitli sosyal aktivitelere katılmak, dışarıda kaliteli vakit geçirmek ve istedikleri her yere erişim sağlamak haklarıdır. Engelli kişilerin tüm hizmetlere tam erişimlerinin sağlanması, son yıllarda önem kazanan konular arasında yer almaktadır. Diğer bir yandan bu kişilerin turizm faaliyetlerinde de bulunmalarını kolaylaştıracak çalışmalar yapılmalıdır. Ülkemizde son yıllarda engelli bireylerin turizme katılımını artırmaya yönelik yasalar ve düzenlemeler bulunmaktadır. Bu düzenlemeler ile engelli bireylerin yaşamları daha kaliteli hale gelmektedir. Araştırmanın amacı Kastamonu merkezinde bulunan konaklama işletmeleri, restoranlar, tarihi mekânlar, ulaşım ve çevre düzenlemelerinin engelli turizmi açısından hangi durumda olduğunu ortaya koymak, çözüm önerileri getirmek ve Kastamonu’da bu konuda yapılacak olan çalışmalara örnek teşkil etmektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olan durum çalışması uygulanmıştır. Veri toplama tekniği olarak gözlem yöntemi kullanılmış olup elde edilen bulguların çözümlenmesinde betimsel analiz tekniği uygulanmıştır. Bu analizler sonucu ilin engelli turizmine uygun olmadığı saptanmıştır. Daha sonra konu hakkında öneriler sunulmuştur
Keywords: Engelli Turizmi, Destinasyon, Kastamonu.