Sarımsak Dişinin Antioksidan Aktivitesinin Sarımsak Kabuğu ve Sapı ile Karşılaştırılması: Sarımsak Tarımsal Atıklarının Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi - Tahmas Kahyaoğlu, Deren (Mevlüt AKÇURA, 2021)
Hasat döneminde sarımsak başları toplanıp işlenirken, sapları ve yaprakları atılır. Toplam sarımsak ağırlığının %10'unu (w/w) oluşturan bu kısımların işlenmesi, hem ülke ekonomisi açısından kazanımlar sağlaması hem de katı atık miktarının azaltılması açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda Türkiye’nin Kastamonu İlinin Taşköprü İlçesinde bulunan 25 farklı tarladan temin edilen sarımsakların dişi ve bu sarımsakların kurumuş formdaki kabuk ve saplarında bazı fizikokimyasal analizler yapılmış ve antioksidan kapasitenin belirlenmesi için toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde, toplam antioksidan aktivite, 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH), 2,2′-azinobis-3-etilbenztiazolin-6 sülfonat (ABTS) ve demir indirgeyici/antioksidan güç (FRAP) testleri yapılmıştır. Ortalama değerler gözönüne alındığında, en yüksek toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde, toplam antioksidan aktivite, DPPH, ABTS ve FRAP değerleri sarımsak dişlerinde tespit edilmiştir; bunu sarımsak kabuğu ve sarımsak sapı takip etmiştir. Sarımsak kabuğu ve sarımsak saplarında belirlenen toplam biyoaktif bileşikler ve antioksidan aktivite umut vericidir.

During the harvest period, garlic heads are collected and processed, while stems and leaves are discarded. Processing of these sections, forming 10% (w/w) of the total weight of garlic, has great importance in terms of both gains for the country’s economy and to reduce the amount of solid waste. In our study, some physicochemical analysis were performed, along with total phenolic compound, total flavonoid matter, total antioxidant activity, 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), 2,2′-azinobis-3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonate (ABTS), ferric reducing/antioxidant power (FRAP) tests to determine antioxidant capasity in garlic cloves, and the husk and stem of the dried form of this garlic obtained from 25 different fields in Taşköprü county, Kastamonu province in Turkey. When mean values are noted, the highest total phenolic compounds, total flavonoid matter, total antioxidant activity, DPPH, ABTS and FRAP values were found for garlic cloves; this was followed by garlic husk and garlic stem. The total bioactive compounds and antioxidant activity determined in garlic husks and garlic stems are promising.
Keywords: Allium sativum L.; toplam biyoaktif bileşikler; DPPH; ABTS; FRAP; Allium sativum L.; total bioactive compounds; DPPH; ABTS; FRAP