7-bromoisatin bileşiğinin kuantum kimyasal ve deneysel yöntemler kullanılarak yapısal ve spektroskopik incelenmesi - Bulut, Fatih (Kastamonu Üniversitesi, 2015)
Bu çalışmada 7-Bromoisatin molekülünü deneysel ve teorik incelemesi yapılarak, moleküler yapı analizi, frekans analizi, yük analizi ve geometrik yapı ve frekanslar üzerine moleküller arası hidrojen bağı etkisi araştırılmıştır. Molekülün FT-IR spektrumu Bruker FT-IR spektrometresinde 400-4000 cm-1 aralığında 2,0 cm-1 spektral çözünürlükte oda sıcaklığında çekilmiştir. FT-Raman spektrumu ise 2000- 3500 cm-1 aralığında 4,0 cm-1 çözünürlükte 1064 nm'lik dalga boylu lazer kullanılarak NXR FT-Raman cihazı ile elde edilmiştir. Hesaplamalar Gaussian 09 programı yardımıyla ve Yoğunluk Fonksiyonu Teorisi (DFT) ve Becke3LeeYangPar (B3LYP) yöntemi ile yapılmıştır. Baz seti olarak 6-311++G(d,p) kullanılmıştır. Bu hesaplamalar sonucunda elde edilen bağ açısı, bağ uzunluğu, titreşim frekansları gibi değerler deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. 7-bromoisatin ve su molekülleri kullanılarak elde edilen kompleks yapıların hidrojen bağı etkileşmeleri teorik olarak hesaplanarak literatürdeki benzer yapılarla karşılaştırması yapılmıştır. Bu karşılaştırmalar sonucunda molekülün fiziksel, kimyasal ve moleküler arası etkileşmeleri incelenmiştir. Yaptığımız bu çalışmada deneysel veriler ile teorik hesaplama sonuçlarının uyumlu olduğu görülmüştür.
Structural and spectroscopic investigation of 7-bromoisatin compound using quantum chemical and experimental methods
Keywords: 7-Bromoisatin, DFT, IR, Raman, hidrojen bağı, dimerleşme, MEP, frekans analiz