Karaçalı (Paliurus spina christi) bitkisinin sazan balığı (Cyprinus carpio) bağışıklık sistemi üzerine etkileri - Al. Ghudi, Fatma Mohamed (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışma, karaçalı bitkisinin (Paliurus spina christi ) sulu methanolik özütü ile farklı oranlarda beslenen (% 1, % 2 ve % 3) sazan balıklarının bağışıklık yanıt ve büyüme perfromanslarında meydana gelen değişimlerin belirlmesiş için yürütülmüştür. Bu amaçla, balıklar Paliurus spina christi sulu methanolik özütü ile 45 gün boyunca günde iki defa beslenmişlerdir. Çalışmada, her 15 günde bir süperoksit radikal salınımı, lizozim aktivitesi ve myeloperoksidaz aktivitesi belirlenmiştir. Süperoksit radikal salınımı deneme gruplarında kontrol grubuna göre kayda değer oranda artmıştır. Lizozim aktivitesi, çalışmanın 30. günü hariç tüm gruplarda kontrol grubuna oranla azalmıştır (P<0,05). Myeloperoksidaz aktivitesitüm gruplarda özellikle % 2 grubunda kayda değer oranda artmıştır (P<0,05). Grupların büyüme perfromansarında kontrol grubuna göre bir değişim gözlenmemiştir (P>0.05). Bu sonuçlara göre, Paliurus spina Christi 30 gün boyunca bağışıklık uyarıcı olarak kullanılabilir.
Effect of immune response of garland thorn (Paliurus spina christi) on carp (Cyprinus carpio)
Keywords: Sazan balığı, Paliurus spina christi, bağışıklık yanıt, büyüme performansı