Kastamonu Köy Kalkınma Ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği’nin (Kkkb) Örgütlenmesi, Çalışma Yöntemi, Yerel Ekonomi Ve Ortaklarına Yönelik Katkısı Ve Geleceğe Yönelik Potansiyel Perspektiflerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Araştırma, Kastamonu Merkez İlçe ve yedi ayrı ilçede 2014 ve 2015 yılında gerçekleştirilecektir. Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliğini’nin (KKKB) yazılı başvurusu temelinde hazırlanan bu projenin amacı şöyledir: KKKB’nin yerel ekonomiye katkısı, kooperatif ortaklarının ihtiyacı olan girdilerin temini, kooperatiflerin ürettikleri ürünlerde fiyat oluşumu, ürünlerin pazarlanması, kayıt altına alınması, paydaşların tutum ve davranışlarının değişimi, mevcut çalışma konuları kapsamında potansiyelinin ve geleceğe yönelik perspektiflerin belirlenmesi ve bu faktörlerle bağlantılı olarak örgütlenme, çalışma yöntemi ve anılan özelliklerin nitelik değişimine etki değerlendirmesidir. Araştırmada kooperatiflerin seçiminde tabakalı örneklem kullanılmıştır. Oluşturulan dört tabakaya (çalışma alanı, kuruluş yılı, ilçelere dağılımı ve Merkez İlçe’ye uzaklık) göre anket yapılacak kooperatif sayısı gayeli örnekleme göre 28 olarak belirlenmiştir. Bu seçilen 28 kooperatiften toplam 280 denekle yüz yüze anket uygulaması yapılacaktır. Ancak deneklerin bulunamaması ya da görüşmek istememesi durumunu önlemek için %10 oranında 28 denek yedek olarak kapsama alınmıştır. Toplam olarak 308 denekle anket yapılacaktır. Anket soruları, hazırlanan varsayımlara göre oluşturulacaktır. Soruların anlaşılabilirliği ve doğabilecek benzeri sorunları önlemek için ana anket uygulamasından önce tesadüfi örneklem ile seçilen beş kooperatif ortaklarıyla ön bir deneme anket uygulanacaktır. Elde edilen veriler, istatistik bilgisayar programı aracılığıyla çok değişkenli çözümleme teknikleriyle açıklanıp yorumlanacaktır. Ayrıca, KKKB’nin çalışma yöntemi, işbirliği konuları Kastamonu Merkez’de bulunan sivil toplum örgütleri ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla yüz yüze görüşmeler yapılarak değerlendirilecektir. Daha önce bu alanda yapılan araştırmalardan farklı olarak KKKB’nin yerel ekonomi ve ortaklarının çıkarına olan katkısının analizi gerçekleştirilecektir. Ek olarak KKKB’nin süt fiyatlarının yükseltilmesine yönelik faaliyet ve etkisi gibi konular incelenecektir. Sonuç ve öneriler, amaçlarda belirlenen yedi özelliğe göre geliştirilecektir. Anahtar Kelimeler: Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği, Kooperatifçilik, Kastamonu, Etki değerlendirme, Örgütlenme, Çalışma Yöntemi, Pazarlama