Doğal formica rufa'ların yuva yeri seçimi ve yuva büyüklüğünü etkileyen bazı faktörlerin değerlendirilmesi - Yılmaz, Mustafa (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışma; Çerkeş Orman İşletme Müdürlüğü, Çerkeş ve Kurtçimeni Orman İşletme Şeflikleri sınırları içerisinde 2020-2022 yılları arasında yürütülmüştür. Bu alanlarda doğal olarak bulunan Formica rufa yuvalarının meşcere (nitelik, karışım, kapalılık, bonitet, gelişim çağı), topoğrafik (eğim, bakı ve yükselti) ve klimatik (sıcaklık, yağış ve solar radyasyon) özelliklere göre habitat tercihleri ortaya koyulmuştur. Ayrıca, bu özelliklerin yuva hacmi üzerindeki etkileri de değerlendirilmiştir. Yuvaların meşecere özelliklerine göre habitat tercihlerinin karışık, orta ve tam kapalı, d gelişim çağında, II. ve III. bonitetlerde ve verimli meşcereler olduğu tespit edilmiştir. Topağrafik özelliklerden gölgeli bakılarda, düşük eğimli ve yükseltisi fazla olan meşcerelerde daha yoğun olarak bulundukları belirlenmiştir. Klimatik özelliklere göre ise, 11 °C’den daha düşük sıcaklıkta bulunan alanları, az yağışlı ve 800000- 900000 WH/m2 solar radyasyona sahip meşcerelerde yuvaların daha fazla oranda bulunduğu ortaya konulmuştur. F. rufa yuva hacimlerini etkileyen faktörler ise kapalılık, gelişim çağı, nitelik, yükseltidir. Bu türün bulunduğu habitatlarda geniş periyotlarda izlenmeleri, korunmaları açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda bulundukları habitatların iyileştirilmesi ve bu alanların korunması sağlanmalıdır.
Evaluation of some factors nest site selection and affecting nest si̇ze of natural formica rufa
Keywords: Formica rufa, kırmızı orman karıncası, yuva, meşcere özellikleri, topoğrafik özellikler, klimatik özellikler