Consumers’ Perceptions of YouTubers: The Case of Turkey - Niyazi Gümüş (AJIT - E Academic Journal of Information Technology, 2018)
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler sonucunda hayatımıza giren sosyal medya, pazarlama çalışmalarında da yeni bir takım uygulamalara neden olmaktadır. Bunlardan biri de gittikçe daha fazla karşımıza çıkan YouTuber’lardır. Milyonlara varan takipçi sayıları ile YouTuber’lar takipçileri üzerindeki etkileri nedeniyle markaların dikkatlerini çekmeyi başarmışlardır. Bu amaç doğrultusunda 2017 Kasım- Aralık ayları içinde Türkiye’de Kastamonu Üniversitesi öğrencisi olan 257 öğrenciye yüz yüze anket yapılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların algıları YouTuber video algısı, içerik paylaşımı, algılanan fayda ve satın alım kararına etki olmak üzere dört boyut olarak ortaya çıkmıştır.
Keywords: tüketici davranışları; marketing communications; social media; Communication. Mass media; pazarlama iletişimi; consumer behavior; QA75.5-76.95; youtuber; P87-96; influencer marketing; Electronic computers. Computer science; sosyal medya; T1-995; ekleyici pazarlama; Technology (General)