Rüzgâr Enerji Santrali Yatırımının Reel Opsiyon Yöntemleri ve Esneklik Türleri ile Değerlemesi - BIYIKLI, Duygu; SESLİ, Faik Ahmet; KASAP, Pelin (Afyon Kocatepe Universitesi Fen Ve Muhendislik Bilimleri Dergisi, 2023)
Rüzgâr Enerji Santrali (RES) gibi büyük bütçeli yatırımların değerlemesinde geleneksel yöntemlerin kullanılması kadar reel opsiyonlar yöntemlerinin kullanması da son yıllarda özellikle akademik çalışmalarca desteklenmektedir. Yatırımın ekonomik ömrü boyunca maliyetin, yıllık giderlerin, üretim miktarının ve buna bağlı olarak gelir miktarının, vergi ve enflasyon oranlarının değişiminin piyasa koşullarından ne kadar etkileneceğinin tam olarak bilinmesi imkânsızdır. Gelecek yıllar için de yatırıma ait risklerin ve belirsizlik durumlarının değerleme yöntemine dâhil edilmesi, proje değeri üzerinde olumlu sonuçların alınmasını sağlamaktadır. İndirgenmiş Nakit Akışları gibi geleneksel değerleme yöntemlerinin her yıla ait nakit akışlarını sabit bir iskonto üzerinden indirgemesiyle, koşulların değişmesi durumunda riskin proje değeri üzerinde ki etkisini yok saymaktadır. Bu da sonuç ürün olan proje değerinin değişen koşullara rağmen statik kalması anlamına gelmektedir. Reel opsiyonlarla değerleme yöntemleri riski sabit bir iskonto değeri yerine risksiz faiz oranınca, belirsizliği de değişkenlik parametresi olan volatilite değeri ile denklemlere dâhil etmektedir. Bu durumun geleneksel yöntemlere göre bir üstünlüğü olmakla birlikte, reel opsiyonların değişen piyasa koşullarına göre yatırımcıya erteleme, terk etme, genişleme gibi esneklik seçenekleri sunması da bir başka avantaj olarak görülmektedir. Bu çalışma da Sinop İlinde ki bir RES için reel opsiyon değerleme yöntemlerinden Black-Scholes ve Binomail yöntem ile erteleme, terk etme ve genişleme opsiyonları kullanılarak opsiyon ve proje değerleri elde edilmiş olup, elde edilen sonuçlar her iki yöntem için de karşılaştırılarak yöntemler arası değerlendirme yapılmıştır.
Keywords: Volatilite; Engineering; Rüzgâr Enerji Santrali (RES); Reel opsiyon; Black-Scholes; Binomial; Volatilite; Rüzgâr enerji Santrali (RES); Black-scholes; Wind Power Plant (RES); Real option; Black-Scholes; Binomial; Volatility; Mühendislik; Binomial; Reel opsiyon