Algılanan yönetici mizahının üretkenlik karşıtı iş davranışları üzerindeki etkileri - İpek, Melih (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu araştırmada, algılanan yönetici mizahının üretkenlik karşıtı iş davranışları üzerindeki etkisi Genişletme ve İnşa Etme Teorisi çerçevesinde incelenmiştir. Literatür taraması detaylı bir şekilde yapıldığında algılanan yönetici mizahının üretkenlik karşıtı iş davranışlarına etkisini alt boyutlar üzerinden doğrudan araştıran herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı sektöründe Kastamonu’da faaliyet gösteren 3 firmanın 228 çalışanından veriler kolayda örnekleme yöntemiyle elde edilmiştir. Verilerin analizi için SPSS 22.0 istatistik program kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin geçerlik ve güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiş hipotezlerin testi için de korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre algılanan yönetici mizahı boyutlarından alaycı mizah bireylerarası sapma davranışı ve örgüte yönelik sapma davranışını pozitif yönde etkilemektedir. Ayrıca reddedici mizahın bireylerarası sapma davranışını negatif yönde, üretici sosyal mizahın ise örgüte yönelik sapma davranışını pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Bu doğrultuda araştırma bulguları Genişletme ve İnşa Etme Teorisi çerçevesinde tartışılmıştır.
Keywords: Algılanan Yönetici Mizahı, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışları, Genişletme ve İnşa Etme Teorisi