İnşaat sektöründe cam elyaf takviyeli precast beton cephe panellerinin uygulanışı (ankara örneği) - Berranı, Abdulgader Mohamed Ahmed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Cepheler, bulunduğu bölgenin yaşantısını, sosyal yapısını, yapı sahibinin ekonomik durumunu yansıtan en belirgin elemanlardır. Cepheler gelişen teknolojiye paralel olarak hızlı bir şekilde değişmekte ve gelişmektedir. Bu tez çalışmasında, cephe kaplama elemanı olan cam elyaf takviyeli prekast beton cephe panellerinin tarihsel gelişimi, sınıflandırılması, bileşenleri, türleri, üretim ve montaj aşamaları ayrıntılı bir şekilde sunulması hedeflenmiştir. Ankara ilinde bulunan ve cam elyaf takviyeli prekast beton cephe panellerinin kullanıldığı 4 farklı yapının incelenmesi amaçlanmıştır. Tez çalışması sonucunda panellerin yapılara sağladığı avantajlar ve dezavantajlar belirlenmiştir. Sonuç olarak; cam elyaf takviyeli prekast beton panellerin diğer panellere göre gerek estetik gerekse statik açıdan daha avantajlı olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Prekast beton, cephe paneli, cam elyafı, cam elyaf takviyeli prekast beton cephe paneli, Ankara