FARKLI MEŞCERELER ALTINDAKİ ÖLÜ ÖRTÜ VE TOPRAKLARIN BAZI HİDRO-FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ - BİBERCİ, Yasin (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Orman ölü örtüsü, yağış havzaları ile düzenli bir akış rejiminin oluşmasında önemli bir rol oynar ve akarsu rejimini önemli ölçüde etkiler ve maksimum akıma ulaşma süresini geciktirir. Son zamanlarda orman ölü örtüsü ile ilgili çalışmalar, su depolama ve erozyonu durdurumada önemli bir işlevi olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, orman ölü örtüsü, kısmen buharlaşmayı önlemek, geçirgenlik artışı, su kapasitesi ve kalitesini arttırma gibi özelliklere de sahiptir. Bu nedenle, orman ölü örtüsünün işlevlerinin bilinmelidir. Bu çalışmada, Sivas-Merkez Orman İşletme Şefliği alanında, orman ölü örtüsü ile toprak özelliklerinin farklı meşcere tiplerine göre (Kavak, Çam ve Kavak + Çam) değişimleri araştırılmıştır. Farklı meşcere tiplerinin orman ölü örtüsü özelliklerini belirlemek için ana materyal, yükseklik ve bakı faktörleri sabit tutulmuştur. Araştırma alanında farklı meşcere tiplerinin bazı hidrofiziksel özelliklerinin belirlenmesi amacıyla “Faktörel Deneme Deseni” ne göre 12 adet toprak örneği alınmıştır. Ayıca farklı meşcere tiplerinden 81 farklı orman ölü örtüsü örneği de alınmıştır. Toprak örneklerinden farklı meşcere tiplerine göre kum, kil, toz ve dispersiyon oranı değerleri olarak belirlenmiştir. Orman ölü örtü özellikleri olarak, farklı meşcere tiplerine göre su tutma kapasitesi, organik madde ve hacim ağırlığı değerleri tespit edilmiştir.
Keywords: Orman ölü örtüsü, Meşcere tipi, Sivas, Toprak özellikleri