Helal sertifikalı ürünlerin satın alma niyeti üzerine etkisi: cibuti örneği - Roble, Mahad Youssouf (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Günümüz rekabet dünyasında tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını anlamak işletmeler için büyük öneme sahiptir. Müslüman tüketiciler için bir ürünü satın alıp almamasında istek ve ihtiyaçlarının yanı sıra helal olup olmaması da önemli bir etkendir. Helal kavramı; gıda, sağlık, kozmetik, tekstil, finans, turizm ve lojistik gibi birçok farklı iş kolunu kapsayan önemli bir kavramdır. Günümüz pazarlama dünyasında tüketicilerin helal sertifikalı ürün eğiliminin araştırılması önem arz etmektedir. Bu araştırmada tüketicilerin helal sertifikalı ürünlere yönelik algılarının satın alma niyetleri üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca çalışmada tüketicilerin helal sertifikalı ürünlere yönelik algıları ile satın alma niyetlerinin demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği de tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre helal sertifikalı ürünlere yönelik algı ölçeğinin alt boyutlarından helal farkındalık, kişisel toplumsal algı, helal pazarlama ile helal sertifakasyon ve dini inanç faktörlerinin satın alma niyeti üzerinde pozirif yönlü anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Helal ürün, helal sertifika, satın alma niyeti