Organik Madde Giderimi İçin Sol-Jel Yöntemiyle Fe Katkılı Zno Fotokatalizörlerin Karakterizasyonu - DEĞERMENCİ, Nejdet (My University, 2024)
Endüstriyel atıksuların çevreye ve tatlı su kaynaklarına olan zararlı etkisi, sanayi faaliyetlerinin artan kapasitesi ve kullanılan kimyasalların çeşitliliği nedeniyle her geçen gün artmaktadır. İnsanlar için yaşamsal öneme sahip olan suyun dünya ve ülkemizdeki dağılışı iklim değişikği nedeniyle giderek daha dengesiz hale gelmekte ve bu durumun ilerleyen yıllarda büyük toplumsal ve ekonomik sorunlara yol açması beklenmektedir. Bu nedenle var olan kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak amacıyla evsel, endüstriyel ve tarımsal faaliyetler sonucu ortaya çıkan atıksuların arıtılıp yeniden kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda sulardan organik madde gideriminde fotokatalizörlerin kullanımı giderek artmaktadır. İleri oksidasyon proseslerinden biri olan fotokatalitik arıtım son derece verimli parçalama hızı, yüksek mineralizasyon verimi ve son ürün olarak karbondioksit, su ve diğer minerallere yol açması sayesinde organik maddelerin giderilmesinde kullanılabilir. Bu kapsamda, organik madde giderimi amacıyla sol-gel yöntemiyle üretilen Fe katkılı ZnO fotokatalizörlerin karakterizasyonu yapılarak organik madde gideriminde kullanılabilirliği araştırılacaktır.