Türkiye’deki Libya okullarındaki çocukların ağız ve diş sağlığı - Hassen, Wafa Farhat (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu çalışma Türkiye'de Libya'daki okullara devam eden çocukların ağız sağlığı durumlarını, ağız hijyeni alışkanlıklarını ve bazı beslenme alışkanlıklarını tanımlamak için yapılmıştır. Çalışma 6 ila 12 yaşları arasındaki 437 çocuğu dahil olduğu bir örneklem ile yapılmıştır. Diş hekimini ziyaret eden en yüksek çocuk yüzdesi 11 yaşında %41,2 olarak bulunmuştur. Dişlerini fırçalamayan çocukların oranı en yüksek 10 ve 12 yaşındakilerde bulunmuştur ve sırasıyla %15,3 ve %15,7 olarak kaydedilmiştir. Diş fırçası ve macunu kullananların oranı her yaş grubunda %84-90 arasında değişmiştir. Erkek ve kız çocuklarında çürük görülme sıklığı 11 yaş grubunda %84,6-85,0 arasında, 12 yaşındaki kız çocuklarında ise daha yüksek olarak bulunmuştur. 11 yaşındakiler arasında eksik diş oranı %61,5 olarak görülmüştür. Dolgu diş oranı 11 yaş erkek grubunda %61,5 gibi daha yüksek oranda belirlenmiştir. 12 yaş grubunda ise %60 oranında eksik diş, %44 oranında dolgulu diş tespit edilmiştir. Ortalama şeker tüketimi ise %73,8 gibi yüksek bir oranda bulunmuştur.
Keywords: Ağız sağlığı, diş hastalıkları, ağız hijyeni alışkanlıkları, çocuklar