Okullarda yoksul öğrencilere okul bütçesi dışında yapılan yardımların değerlendirilmesi - Çiçek, Şerife (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmada kamu ilkokul ve ortaokullardaki okul yöneticilerinin okullarındaki yoksul öğrencilere okul bütçesi dışında kendi çaba ve girişimleri ile yürüttükleri yardımların türü, sıklığı, yardım temini için hangi kaynaklara başvurdukları, dağıtım için uyguladıkları politikaları, karşılaştıkları güçlükler ve yardımları yapmaya iten nedenler üzerinde durulmuştur. Nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde ele alınan araştırmada fenemonolojik (olgubilim) desenine başvurulmuştur. Araştırmada Kastamonu il merkezindeki kamu ilkokul ve ortaokullarda görev yapan 24 okul yöneticisinden bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Çalışma grubunun oluşturulmasında amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik, kartopu örnekleme ve ölçüt örnekleme yöntemine başvurulmuştur. Nitel çalışma kapsamında görüşme yöntemi ile yarı-yapılandırılmış görüşme tekniğinin olanaklarından yararlanılan araştırmanın amacı kamu okullarındaki okul yöneticilerinin yoksul öğrencilere bütçe dışındaki yaptıkları yardımlarını değerlendirmektir. Katılımcılara uzman görüşleri sonucu oluşturulan Yönetici Görüşme Formu ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Görüşme yöntemi kullanılan araştırmadan elde edilen bulgular içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Bu doğrultuda oluşturulan metinler birçok kez okunduktan sonra okul yöneticilerinin kimlik bilgileri gizli tutulmak amacıyla kodlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yoksul öğrencilerin oranının, bu öğrencilere yapılan yardım türlerinin, yardım kaynaklarının, okul yöneticilerinin yardım temininde ve dağıtımında göz önünde bulundurdukları ölçütlerin ve karşılaşılan güçlükler ile okulların SED’i bakımından farklılaştığı ortaya konulmuştur.
Keywords: Yoksulluk, eğitim, sosyoekonomik düzey