Meme Kanseri Ve Dna Onarım Gen (Xrcc1, Xrcc3, Xpc, Xpd, Rad51l1) Polimorfizmleri Arasındaki İlişkinin Araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Meme kanseri ve diğer maligniteler hücre büyümesi ve gelişimine katılan önemli hücresel yolları etkileyen genetik değişimler ile çok adımlı bir işlem sonucu ortaya çıkar Ülkemizde meme kanseri %24,96 oranıyla kadınlarda görülen kanserler arasında birinci sıradadır. Kadınların meme kanserine yakalanma riski oldukça yüksek olup birçok faktör meme kanseri riskini arttırmaktadır. İnsanlardaki yaklaşık 150 onarım geni farklı şekillerde DNA hasarının onarımını gerçekleştirmektedir. Bu onarım genlerindeki polimorfizmler, DNA onarım enzimlerindeki fonksiyonel değişimlerden dolayı DNA onarım kapasitesi üzerinde varyasyonlara neden olup, bu nedenle kansere karşı hassasiyetin oluşmasını tetiklemektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar da, DNA onarım genleri ve kimyasalların metabolizmasında görev alan genlerdeki SNP’lere odaklanılmıştır. Ayrıca meme kanseri yatkınlık proteinleri olan bazı önemli tümör supressörlerin DNA onarımında anahtar rol oynadığı ve DNA onarım gen paraloglarının işlevini kontrol ettiği belirtilmiştir. XRCC1, XRCC3, XPC, XPD, RAD51L1 diğer proteinler ile etkileşime girerek DNA onarım sisteminde etkili olmaktadırlar. Türkiye adresli toplumumuzda XRCC1, XRCC3, XPC, XPD, RAD51L1 genlerindeki polimorfizmler ile ilgili yapılan araştırmaların sayısı çok fazla olmayıp, bu araştırmaların ise toplum genetiği ve çeşitli kanser türlerine duyarlıkla ilgili çalışmalar olduğu görülmektedir. Bu nedenle bu genlerdeki varyantlarının Türk meme kanserli hastalarda çalışılması değerli bilgileri ortaya koyacaktır. Biz bu çalışmada XRCC1, XRCC3, XPC, XPD, RAD51L1 gen polimorfizmlerini Bursa Acıbadem Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümüne başvuran 100 meme kanserli hasta ve 100 benzer yaş aralığındaki sağlıklı kontrol grubunda MALDI-TOF yöntemiyle belirleyeceğiz. Nükleik asitlerin hızlı analizi için MALDI-TOF kütle spektrometrisi, farklı ağırlıklardaki DNA kütlelerinin analizine dayanarak genotipleri ayırt etmeye yarayan bir araç olarak geliştirilmiştir. Bu işlem Matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight kütle spektrometrisi’ne (MALDI-TOF) dayanmaktadır. Kısaca, lazer enerjisi matriks tarafından absorblanır, bunun sonucunda minimal hasar ve fragmentasyonla substratın kısmi buharlaşması meydana gelir. İyonize örnekler elektrostatik hızla mass-to-charge oranının saptanması için kütle spekrometresine transfer edilir. Hasta ve kontrol grubundan EDTA’lı tüplere kan alınacak, alınan kanlardan DNA izolasyonu yapıldıktan sonra XRCC1, XRCC3, XPC, XPD, RAD51L1 geni polimorfizmleri MALDI-TOF yöntemiyle belirlenip, elde edilen sonuçlar değerlendirilecektir. Yapılacak çalışmanın 12 ay sürmesi planlanmaktadır. Anahtar Kelimeler: XRCC1, XRCC3, XPC, XPD, RAD51L1, Meme kanseri, Polimorfizm