ANADOLU’DA KÜLTÜRÜ YAPILAN BAZI ÜZÜM ( VITIS VINIFERA L. ) ÇEŞİTLERİNİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ - ÇİÇEK, Seda (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmada 8 üzüm (Vitis vinifera L.) çeşidinden (Sauvignon Blanch, Viognier, Narince, Malbec, Syrah, Kalecik Karası, Öküzgözü ve Boğazkere) elde edilen etanol-su ekstraktlarının Enterobacter aerogenes (ATCC 13048) Salmonella infantis (9), Listeria monocytogenes, Klebsiella pneumoniae (13), Pseudomonas aeruginosa (DSMZ 50071), Pseudomonas fluorescens, Salmonella kentucky (10), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Listeria innocua, Salmonella enteritidis (ATCC 13075), Enterococcus durans, Salmonella typhimurium, Candida ablicans (DSMZ 1386), Enterococcus faecium (4), Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Staphylococcus epidermidis (DSMZ20044), Bacillus subtilis (DSMZ 1971), Escherichia coli (ATCC 25922), Saratia marrescens (ATCC 13048) suşları üzerindeki antimikrobiyal aktiviteleri Disk Difüzyon (DD) Methodu ve Minimum İnhibisyon Konsantrasyon (MİK) yöntemleri kullanılarak çalışılmış ve sonuçlar 18 farklı standart antibiyotik sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın disk difüzyon testi sonuçları Sauvignon Blanch çeşidinin 7,00-12,33 mm arasında değişen zon çapları ile 6 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu, Viognier çeşidinin 7,00-15,66 mm arasında değişen zon çapları ile 9 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu, Narince çeşidinin 7-21,66 mm arasında değişen zon çapları ile 13 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu, Cot Malbec çeşidinin 7,00-9,66 mm arasında değişen zon çapları ile 6 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu, Syrah çeşidinin 7,00-20,33 mm arasında değişen zon çapları ile 7 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu, Kalecik Karası çeşidinin 7,00-10,33 mm arasında değişen zon çapları ile 9 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu, Öküzgözü çeşidinin 7,00-17,33 mm arasında değişen zon çapları ile 13 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu ve Boğazkere çeşidinin 7,00-19,66 mm arasında değişen zon çapları ile 15 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. MİK testi sonuçları üzüm ekstraktlarının 0,039-20 mg/mL konsantrasyonlar arasındaki değerlerde etki gösterdiği saptanmıştır. DD ve MİK sonuçlarına göre çalışılan ekstraktların tamamından etkilenen S. infantis, E. faecium, S. aureus ve S. epidermidis en duyarlı mikroorganizmalar olarak belirlenirken üzüm ekstraktlarının antimikrobiyal etki göstermediği C. albicans en dirençli mikroorganizma olarak tespit edilmiştir.
Keywords: Vitis vinifera L., MİK, antimikrobiyal aktivite, disk difüzyon yöntemi.