STUDENT OPINIONS ON THE PERSONAL IMAGES OF VISUAL ARTS TEACHERS - DEMİRCİ AKSOY, Aybala; AKALIN, Zekiye; ŞENKAL, Aybige DEMİRCİ (ASOS Yayinevi, 2024)
Bu araştırma, görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapan öğretmenlerin kişisel imajlarına ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, genel araştırma yöntemlerinden betimsel araştırmadan yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Ankara ili, Yenimahalle ilçesinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı tarafından proje okulu olarak belirlenen Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi ve Atatürk Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 200 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan, 35 maddeden oluşan bir anket formu kullanılmıştır.Anket formu, görsellik, iletişim düzeyi, özgüven, tecrübe ve deneyim olmak üzere dört boyuttan oluşmaktadır. Sonuçta, araştırma kapsamında yer alan öğrencilerin görsel sanatlar öğretmenlerinin piercing takmasından rahatsız olmadıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin görsel sanatlar öğretmenlerinin özgüveninin yüksek, eleştiriye açık olduklarını düşündükleri belirlenmiştir. Öğrenciler, görsel sanatlar öğretmenin konuşma üslubuna dikkat ettiğini, öğrencileri ile sağlıklı iletişim ve empati kurduklarını ifade etmiştir. Öğrencilere yöneltilen görsel sanatlar öğretmenlerinin bilgi birikimleri, sanatsal faaliyetleri ve tecrübelerine yönelik soruların çoğuna yüksek oranda olumlu cevaplar alınmıştır. Anket genelinde görsel sanatlar öğretmenlerinin öğrenciler nezdinde imajlarının olumlu olduğu belirlenmiştir.