Bir gaz-sıvı kontaktör kullanarak amonyağın hava ile sıyırılması: pH, sıcaklık, hava debisi ve başlangıç amonyak konsantrasyonunun etkisi - Degermenci, Gokce Didar (Pamukkale Üniversitesi, 2021)
Ammonia is one of the most important parameters to be considered in the treatment of domestic and industrial wastewater. If the ammonia discharged to receiver media (river, lake, and sea) is not treated, it may cause environmental problems. The present study examines the impact of pH, airflow rate, initial ammonia concentration, and temperature on ammonia stripping by using air stripping with a gas-liquid contactor. In the system operated in batch mode, the operations were conducted with fixed pH throughout the stripping period (360 min.) and the optimum pH level was determined to be 11. It was shown that high airflow rate and temperature have significant effects on ammonia stripping efficiency and overall volumetric mass transfer coefficient (𝐾𝐿𝑎). When removing ammonia by altering the initial ammonia concentration, no significant changes were observed in ammonia stripping efficiency and 𝐾𝐿𝑎. With pH of 11, initial ammonia concentration of 100 mg/L, airflow rate of 20 L/min, and temperature of 55 °C, it was determined that removal of ammonia took approximately 90 min. and the highest overall volumetric mass transfer coefficient for this setting was found to be 0.0462 min-1.

Amonyak, evsel ve endüstriyel atıksuların arıtılmasında giderilmesi gereken en önemli parametrelerden biridir. Alıcı ortamlara (nehir, göl ve deniz) deşarj edilen amonyak arıtılmazsa çevresel problemlere neden olabilir. Bu çalışma kapsamında bir gaz-sıvı kontaktör kullanılarak hava sıyırma ile amonyak giderimi üzerine pH, hava debisi, sıcaklık ve başlangıç amonyak konsantrasyonunun etkisi araştırılmıştır. Kesikli işletilen sistemde sıyırma süresi boyunca (360 dk.) sabit pH değerlerinde çalışılmış ve optimum pH değeri 11 olarak belirlenmiştir. Yüksek hava debisi ve sıcaklığın amonyağın giderim verimliliği ve genel hacimsel kütle transfer katsayısı (𝐾𝐿𝑎) üzerinde önemli etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Başlangıç amonyak konsantrasyonunun değiştirilmesiyle amonyak gideriminde ve 𝐾𝐿𝑎 üzerinde dikkat çekici bir değişim gözlenmemiştir. pH 11, başlangıç amonyak konsantrasyonu 100 mg/L, hava debisi 20 L/dk. ve 55 °C’de amonyağın tamamen giderilmesi için yaklaşık 90 dk. gerekli olduğu belirlenmiş ve en yüksek genel hacimsel kütle transfer katsayısı bu işletme değerlerinde 0.0462 dk-1 olarak belirlenmiştir
Keywords: Ammonia removal; Gas stripping; Volumetric masstransfer coefficient; Engineering; Amonyak giderimi; Gaz sıyırma; Hacimsel kütletransfer katsayısı; Mühendislik