Bâbüssaâde Ağası Yakup Ağa ve Kastamonu’daki Külliyesi - DOLU, Alaattin (Vakiflar Dergisi, 2021)
Bu çalışma Kastamonu’da Yavuz Sultan Selim’in hocası Halîmî Çelebi tarafından inşa edilen caminin 1547 yılında Kilercibaşı Yakub Ağa tarafından tamirinden sonra tanzim edilen vakfiyeyi ve bu vakfın gelir kaynaklarını konu edinmektedir. Topkapı Sarayı’nda Bâbüssaâde ağalığına kadar yükselerek Kanuni Sultan Süleyman’ın en yakınlarından birisi olan Yakub Ağa padişahın son seferi olan Sigetvar’da onunla aynı zamanda vefat etmiştir. Buna binaen onun Kilercibaşılık vazifesinden Bâbüssaâde ağalığına giden kariyer yolu aydınlatılmaya çalışılmıştır. Kastamonu’da vakıf kurmasına yönelik amacı da bu minvalde değerlendirilmiştir. Saraydaki görevleri sırasında sahip olduğu mülkleri de bu görevlerine binaen ele alınmıştır.