Balık kılçıklarından elde edilen Hidroksiapatitin kemik grefti olarak kullanımı - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Son yıllarda Hidroksiapatit bazlı biyomalzemeler osteokondüktif ve osteoindüktif özellikleri nedeniyle kemik kırıklarında ve defektlerinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Balık kılçıklarının yapısında bulunan Hidroksiapatitin kemik ikame malzemesi olarak kullanımı için balıkçıdan alınan levreklerin kılçıkları 8 saat boyunca kaynatılacaktır. Daha sonra farklı sıcaklıklarda kalsinasyon yapıldıktan sonra porselen havanda öğütülecektir. elde edilen numunelerin XRD, FTIR, SEM ve AFM analizleri yapılarak kemik grefti uygunluğu değerlendirilecektir. Çalışma hipotezimiz numunelerin kemik ikame maddesi olarak kullanılabileceği yönündedir. Böylelikle balık endüstrisinde oluşan atık maddelerin ekonomiye kazandırılması ve kemik grefti prosedürlerine yönelik artan talep nedeniyle alternatif materyaller sunulmuş olacaktır.
Sağlık Bilimleri