Kaynak Temelli Görüş Ekseninde Örgütsel Kaynakların Rekabet Stratejileri Üzerindeki Etkisi: Türkiye’nin İlk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu’nda Bir Araştırma - ÖZDEMİR, Burak; TAŞCI, Deniz (Eskisehir Osmangazi University Journal of Economics and Administrative Sciences, 2020)
Bu araştırmanın amacı, kaynak temelli görüş ekseninde firmaların sahip olduğu örgütsel kaynakların rekabet stratejileri üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bunun yanı sıra, firmaların faaliyet gösterdiği sektörün teknolojik sınıflamasına ve firmaların ortaklık yapısına göre örgütsel kaynaklarının ve rekabet stratejilerinin farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından belirlenen Türkiye’nin ilk 1000 büyük sanayi firması araştırmanın evrenini oluşturmaktadır ve firmalardan tam sayım yöntemi ile veriler elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen ilk bulgu, yapısal sermayenin farklılaşma stratejisini pozitif etkilediğidir. Ayrıca, ortaklık yapısına göre sosyal sermaye; faaliyet gösterilen sektörün teknolojik sınıflamasına göre farklılaşma stratejisi ve sosyal sermayenin anlamlı şekilde farklılaştığı belirlenmiştir.
Keywords: 8. Economic growth