TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİNE İLİŞKİN MÜZİK DERSLERİNİN ÇÖZÜMLENMESİ - Özgül, İlhan (Electronic Journal of Social Sciences, 2017)
Bu çalışma, Türkiye’de okul öncesi öğretmeni yetiştirme modelinde zorunlu dersler kapsamında yer alan tanımsal müzik ders program tasarılarını çözümleyerek müzik eğitimi derslerini anlamlandırma çabalarına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Doğası gereği çalışmada, nitel araştırma tekniklerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya ilişkin veriler Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından hazırlanan/uygulanan 1998 ve 2007 Eğitim Fakültesi öğretmen yetiştirme lisans programlarına ilişkin Okul Öncesi Öğretmeni yetiştirme programlarından elde edilmiştir. Bu kapsamda okul öncesi öğretmenliği programında uygulanmakta olan müzik eğitimi ders program tasarılarına ilişkin; (a) programın hazırlanışı, programın genel niteliği (b) dersin adlandırılması, kredi saat uygulamaları (c) 1998 ve 2007 müzik ders program tasarılarının görünümü ve (d) halen uygulanmakta olan müzik ders program tasarılarının kapsamı ve beklenen davranışlar temelinde çözümlenerek kuramsal bir çerçeve sağlanmıştır.
Keywords: Okul öncesi; müzik eğitimi; program çözümleme; program tasarısı