Oktay Bıyıklıoğlu (öğrenci)Çeter, Talip2024-01-282024-01-28https://hdl.handle.net/20.500.12597/18814Bal, insanlık için binlerce yıldır önemli bir gıda maddesi olmuştur. Enerji verici bir gıda olmasının yanında birçok yemek tarifinde kullanılan en eski tatlandırıcılardan biri olarak kabul edilmektedir. Oldukça zor elde edilebilen bir ürün olmasına rağmen tarih öncesi çağlardan beri yaşamın her alanında kullanılabilen bir madde olmuştur. Bal sadece bir gıda maddesi değil bazen tanrılara sunulan bir sunak bazen de bir vergi toplama aracı olarak dahi kullanılmıştır. Farmakolojik olarak birçok etkisi ortaya konmuş bal, tarih boyunca artarak günümüze gelmiş ve dünyada oldukça yüksek ekonomik değeri olan bir faaliyet haline gelmiştir. 2019 yılında 1,9 milyon ton bal üretilmiş ve 698 bin ton bal ise ihraç edilmiştir. Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci üreticisi olan Türkiye, Üretimdeki bu başarısını ne yazık ki dünya ticaretinde yansıtamamış ve dünya ihracatında 22.sırada yer almıştır. Balın en önemli farmakolojik özelliklerinden olan antimikrobiyal ve antioksidan etkileri, balın bir gıdadan ziyade sağlıklı bir yaşam amacıyla tercih edilen bir gıda haline gelmesinde oldukça etkilidir. Yapılan çalışmalar balların bu biyolojik aktivitelerinin balın kaynağına ve çevreye göre değiştiğini göstermektedir. Önerilen bu proje ile kestane balı üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştiği Karadeniz bölgesine ait kestane ballarının antimikrobiyal, antioksidan ve palinolojik özellikleri ortaya konacaktır.Karadeniz Bölgesinde Üretilen Kestane Ballarının Antimikrobiyal, Antioksidan Ve Palinolojik Özelliklerinin Belirlenmesi