SAUL BASS VE MİNİMALİST TASARIMIN FİLM AFİŞLERİNDEKİ ETKİSİ - Tarlakazan, Elif (İstanbul Ticaret Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, 2025)
Bu makale, modern grafik tasarımın önemli temsilcilerinden biri olan Saul Bass’ın film afişlerine katkılarını ve minimalist tasarım anlayışının sinema dünyasındaki etkilerini incelemektedir. Minimalizm, gereksiz detaylardan arındırılmış, sade fakat etkili görsel anlatım biçimleri ile estetik ve işlevselliği ön plana çıkarır. Saul Bass, minimalist yaklaşımını kullanarak sinema afişlerinin görsel dili ve iletişim gücünü yeniden tanımlamış, bu sayede izleyici ile film arasında duygusal ve entelektüel bir köprü kurulmasına olanak sağlamıştır. Bu çalışmada, Bass’ın kariyerinin önemli dönemleri, minimalist tasarım prensipleri, film afişlerinin evrimi, afiş analizleri ve izleyici algısı üzerindeki etkileri detaylı olarak ele alınmaktadır. Araştırma yöntemi olarak kullanılan içerik analizinde özellikle tasarımcıya ait dört adet afiş görsel hiyerarşi, kompozisyon ve düzen, renk kullanımı, tipografi, sembol ve metaforlar ve mesaj algısı gibi görsel analizler ile incelenmiştir. Araştırmada elde edilen verilere dayanarak, Saul Bass’ın eserleri, dijital medya ve küreselleşmenin etkisiyle yol gösterici nitelikte ve tasarımcılar için ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Bilimsel araştırmalar, minimalist tasarımın izleyici algısını optimize etmede ve mesajın etkili bir şekilde iletilmesinde önemli bir araç olduğunu ortaya koymaya devam etmektedir.