Kastamonu’nun Bölgesel Kalkınmasında Kalkınma Ajansının Stratejik Yeri Ve Etkisi - ÇELİK, Mehmet Yunus (My University, 2024)
Bölgesel dengesizlikler sanayi devrimi ile ortaya çıkmaya başlamış, 1929 büyük buhranı ile daha da belirgin bir hal almıştır. Türkiye’de 1950’li yıllarda kalkınma hamleleri ile sanayinin gelişmesine bağlı olarak bölgesel dengesizlikler belirginleşmeye başlamıştır. 1980’lerde küreselleşme hareketleriyle birlikte bölgesel rekabet gücü ön plana çıkarılmıştır. Kalkınma kavramı ekonomik büyüme (GSMH artışı) ile ifade edilirken, küreselleşme hareketleriyle kapsam değişikliğine uğramış; ekonomik büyümenin yanında toplumsal refah artışını ve refah artışının sürdürülebilirliğini de kapsamaya başlamıştır. Ulusal kalkınmanın bir gerekliliği olarak bölgeler arası gelişmişlik düzeylerini azaltmaya yönelik politikalar izlenmektedir. Bu farklılıkların giderilmesi amacıyla ülkemizde yapılan çalışmalardan bir tanesi de 2006 yılında bölgesel kalkınma ajanslarının temellerinin atılması olmuştur. Bölgesel kalkınma ajanslarının faaliyet gösterdikleri bölgede gelişmişlik farklılıklarını azaltmak, bölgede sürdürülebilirlik ilkesiyle kalkınmayı tetiklemek, bölgesel yatırımları planlamak, bölge ekonomisinin cevherlerini ortaya çıkarmak ve bölge halkının kalkınmaya katılmasını sağlamak en belirgin amaçlarındandır. Çalışmada bölge, bölgesel dengesizlik, Türkiye’ de bölgesel kalkınma politikaları, bölgesel kalkınma ajansları ile ilgili kavramlar incelenecektir. Kastamonu bölgesinde faaliyet gösteren kuzey Anadolu kalkınma ajansının bölge kalkınmasında aldığı rol ve etkinliği anket yöntemi uygulanarak belirlenmeye çalışılacaktır. Veriler dijital ortamda homojenlik testi, ki-kare testi yapılarak yorumlanacaktır.