2,4-DİHİDROKSİ KİNOLİN TÜREVİ YENİ DİAZO BOYARMADDELERİN SENTEZİ VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİN İNCELENMESİ - Mohammed, Hassan Jaballah Abdullah (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmada ilk olarak bir seri karbosiklik amin diazolanarak 3-aminokrotonitrille reaksiyona sokularak, 2-Arilhidrazon-3-Ketiminokrotononitril 1(a-m) bileşikleri sentezlenmiştir. Elde edilen 1(a-m) bileşikler hidrazin monohidratla etanol içinde geri soğutucu altında kaynatılarak 5-Amino-4-Arilazo-3-Metil-1H-Pirazol türevi 2(am) bileşikleri elde edilmiştir. Daha sonra 2(a-m) bileşiklerinin diazonyum tuzları hazırlanarak 2,4-dihroksikinolin bileşiği ile kenetlenerek disazokinolindiol türevlerinin (3a-m) sentezleri gerçekleşmiştir. Sentezlenen bileşiklerin spektroskopik yöntemlerle yapıları aydınlatılarak, antimikrobiyolojik aktiviteleri çalışılmıştır. Bileşikler 3(a-m), FT-IR ve 1H-NMR spektroskopik yöntemleriyle ve elementel analiz ile karakterize edilmiştir. Yeni sentezlenen bileşiklerin disk difüzyon yöntemi ile antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Bazı bileşiklerin test mikroorganizmalarına karşı ılımlı aktiviteleri olduğu bulunmuştur.
Keywords: Diazo boyarmaddeler, 2,4-dihidroksikinolin, antimikrobiyal aktivite.