Optik Spektrum Analizörü Kontrolü ve Ölçüm Doğruluğunun Artırılması - YÜCEL, Murat; ASLAN, Zühal (Duzce Universitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2023)
Optik spektrum analizörü (OSA), fiber optik sistemlerde verilen bir giriş sinyalinin sistem çıkışında büyüklüğünü ve gücünü frekans aralıklarına göre ölçer ve sonuçları grafiksel olarak gösterirler. Ancak OSA’lardan ölçüm alınırken manuel ölçümlerde anlık güç değişiminden dolayı ölçüm doğruluğunda hatalar oluşmaktadır. Bu nedenle ölçüm doğruluğunu sağlamak için çok sayıda ölçüm alınarak ortalama alınması doğruluğu artıracaktır. Bu çalışmada Matlab App Designer ile OSA bilgisayar üzerinden kontrol edilebilmekte ve ölçüm sonuçları istenilen şekilde çıktı olarak alınabilmektedir. Bu platform kullanılarak gerçek OSA ekranı oluşturulmuş ve uzaktan kontrol edilebilir hale getirilmiştir. Kullanıcının art arda aldığı ölçümlerin sonucu bir excel dosyasında kaydedilebilmektedir. Bu sayede kaydedilen tüm ölçümlerin ortalaması alınarak yapılan ölçümde en doğru sonuca ulaşılabilmektedir. Geliştirilen yazılımla fiber optik sistemlerde deneysel çalışmalar yapılırken kullanılan cihazların yazılımlar üzerinden erişilerek daha kolay kullanım sağlanabilmesi ve ölçüm doğruluğunun artırılması amaçlanmaktadır.
Keywords: optical spectrum analyzer; Technology; Q1-390; matlab; optik spektrum analizörü; Science (General); app designer; T; Science; Q; TA1-2040; Engineering (General). Civil engineering (General)