Kantaron Özütlerinin İn Vitro Hiperglisemi Koşullarında Müller Hücreleri Üzerindeki Etkisi - Bayarslan, Aslı Uğurlu (My University, 2024)
Retinanın başlıca glia hücreleri olan Müller hücreleri, doku homeostazını sağlar, nöronların fonksiyonları için gerekli faktörleri salgılar, kan akışı ve yeni damar oluşumunu düzenler. Diyabetik retinopati, diyabet hastalığının mikrovasküler bir komplikasyonudur. Diyabetik retinopatinin erken safhalarında aktif hale gelen Müller hücrelerinin birçok fonksiyonunda bozukluk görülür. Müller hücre fonksiyonlarındaki bozukluk veya Müller hücre ölümünün, nöronal ve vasküler komplikasyonlara sebep olarak diyabetik retinopati gelişimine yol açtığı düşünülmektedir. Bu projede, insülin salgılanmasını uyararak glikoz seviyesinin düzenlenmesini sağlayan ve nöronların sağ kalımına katkıda bulunan sarı kantaron özütlerinin in vitro hiperglisemi modelinde Müller hücre ölümüne etkisi araştırılacaktır. İnsan Müller glia hücre hattı olan MIO-M1 hücreleri bu çalışmada model sistem olarak kullanılacaktır. Hiperglisemik koşullarda büyütülecek MIO-M1 hücreleri kantaron özütleri ile muamele edilecektir. Hücre canlılığı ve apoptotik markör gen seviyelerindeki değişiklikler analiz edilecektir.