Yabani Zeytinde (Oleae Europaea L.) Transkriptom Düzeyinde Tüm Genlerin Tahminlenmesi - BALOĞLU, Mehmet Cengiz (My University, 2024)
Yabani zeytin (Olea europaea L.) Akdeniz havasına özgü olup ilk defa Anadolu'nun güneydoğusu ile ülkemizin Doğu Akdeniz bölümünde kültüre alınmıştır. Önerilen proje kapsamında yabani zeytinde genomik ve biyoinformatik yöntemler kullanılarak transkriptom düzeyinde var olan tüm genlerin tahminlenmesi amaçlanmıştır. Planlanmış olan çalışmada; yabani zeytinin transkriptomunun yeni nesil dizileme yöntemi kullanılarak derinlemesine dizilenmesi ve elde edilecek veriler ışığında gen ailelerinin tahminlenmesi yapılacaktır. Çalışma sonucunda; yabani zeytin transkriptomuna ait yüksek kaliteli dizi bilgisi elde edilecektir ve bu bilgiler, paydaş olduğumuz Uluslararası Zeytin Genom Konsorsiyumu (UZGK http://olivegenome.karatekin.edu.tr )’nun araştırmaları sonucu elde edilen yabani ve kültüre alınmış (Ayvalık çeşidi) zeytin genom verisi bilgisine eklenecektir. Bu çalışma sayesinde, yabani zeytinden elde edilecek transkriptom verileri ışığında gen ailelerinin belirlenmesine olanak sağlanacak ve gen düzeyinde homoloji çalışmaları başlatılabilecektir. Anahtar Kelimeler: Yabani zeytin, transkriptom, karşılaştırmalı genomik, gen tahminlemesi