BBasit Araç-Gereçlerle Yapılan Deneylerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutum, Akademik Başarı ve Kalıcılığa Etkisi - Uyanık, Gökhan (OPUS - Uluslararasi Toplum Arastirmalari Dergisi, 2018)
Bu arastirmanin amaci, basit arac-gereclerle yapilan deneylerin fen bilimleri dersine yonelik tutum, akademik basari ve kaliciliga etkisini incelemektir. Arastirmada deneysel desenlerden, ontest-sontest kontrol gruplu yari deneysel desen kullanilmistir. Arastirmanin calisma grubu, 2017-2018 akademik yili guz doneminde Kastamonu Il merkezinde yer alan bir devlet ilkokulunda iki dorduncu sinif subesindeki toplam 66 ogrenciden olusmaktadir. Deney ve kontrol gruplari rasgele belirlenmistir. Calisma grubundaki ogrencilerin 32’si deney grubunda, 34’u de kontrol grubunda yer almaktadir. Deneysel surec 8 haftalik surede gerceklestirilmistir. Bu surec boyunca deney grubunda dersler basit arac-gereclerle yapilan deneysel etkinliklerle islenmistir. Kontrol grubunda ise dersler ilgili ogretim programina uygun bir sekilde yurutulmustur. Veri toplama araci olarak “Maddeyi Taniyalim Unitesi Basari Testi” ve “Fen Bilimleri Dersine Yonelik Tutum Olcegi” kullanilmistir. Verilerin analizinde bagimsiz gruplar icin t-testi uygulanmistir. Arastirmanin bulgulari incelendiginde, deney grubunda uygulanan basit arac-gereclerle yapilan deneylerin hem Fen Bilimleri dersi akademik basarisinin hem de Fen Bilimleri dersine yonelik olumlu tutumlarin artmasini sagladigi tespit edilmistir. Bununla birlikte, deney grubunda uygulanan basit arac-gereclerle yapilan deneysel etkinliklerin, ogrenmenin daha kalici gerceklesmesini sagladigi sonucuna ulasilmistir. Bu sonuclardan hareketle, fen bilimleri dersleri icerisinde yer alan ilgili konularda basit arac-gereclerle deneysel etkinlikler yapilarak derslerin islenmesi onerilmektedir.