HT-29 HÜCRE HATTINDA YENİ SENTEZLENMİŞ 1,3,4-TİADAZOL TÜREVİ MOLEKÜLLERİN IL-6/JAK2/STAT3 SİNYAL YOLAĞI ÜZERİNDEKİ ETKİNLİĞİNİN NAPABUCASİN İLE KARŞILAŞTIRILMASI - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Kolorektal kanser, dünya çapında sık görülen bir kanser türüdür. Erken teşhis ve tarama önemlidir. Tedavi seçenekleri cerrahi, kemoterapi, radyasyon ve immünoterapiyi içerir. 1,3,4-tiadazoller, çeşitli biyolojik etkilere sahip heterosiklik bileşiklerdir. Bu bileşiklerin kanser, inflamasyon, bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar ile tüberküloz gibi hastalıklara karşı potansiyel farmakofor özellikleri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar, kanser tedavisinde kullanılabileceklerini ve kanser hücrelerinde büyümeyi inhibe edebildiklerini göstermektedir. Özellikle, siklooksijenaz-2 (COX-2) ve interlökinlerin (IL’ler) inhibitörleri olarak bu bileşiklerin, janus kinazlar (JAK’lar) ve transkripsiyon proteinlerinin sinyal dönüştürücüsü ve aktivatörü (STAT’ler) gibi ilişkili sinyal moleküllerinin devre dışı bırakılmasında etkili olduğu belirtilmektedir. Bu moleküler mekanizma, kolorektal kanser tedavisinde yeni terapötik ajanlar olarak potansiyelini vurgulamaktadır. IL-6/JAK2/STAT3 sinyal yolağının, birçok kanser türünde artmış aktivasyonuyla ilişkilendirildiği ve bu kanserlerin agresifliğini artırdığı gözlemlenmiştir. STAT3, antikanser tedaviler için önemli bir hedeftir çünkü onkogenik sinyal yollarının birleşme noktası olarak işlev görür ve antitümör bağışıklık yanıtını kontrol eder. STAT3, kanserli hücrelerde aşırı aktif durumdadır ve bağışıklık aktivasyonunu düzenlerken immünsupresif faktörlerin üretimini teşvik eder. Bu protein ailesi, hücre proliferasyonu, hayatta kalma ve anjiyogenez gibi birçok biyolojik süreçte rol alır. STAT3 inhibitörleri arasında Rapamycin, Angoline ve Shikonin gibi antikanser ilaçlar yer alırken, Napabucasin (BBI608), kanser kök hücrelerinin inhibisyonuyla antikanser etki gösterir. Bu etkiler, STAT3’ün inhibisyonunu hedefleyerek kanser hücrelerinin büyümesini engellemesine dayanır. Bu çalışmada, HT-29 kolon adenokarsinom hücre hattında yeni sentezlenen, antioksidan etkinliği analiz edilmiş 1,3,4-tiadazol türevi olan iki yeni molekülün IL-6/JAK2/STAT3 sinyal yolağı üzerindeki etkinliği Napabucasin ile karşılaştırılarak olası terapötik etkinlikleri araştırılacaktır.
Sağlık Bilimleri