METASTATİK GÖĞÜS KANSERİ HASTALARINDA SERUM IL17 VE LİPOKSİN A4 DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI - Abaid, Fatma Hasan Bashir (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Metastatik form meme kanserinden ölümlerin yüzde doksanından fazlasını oluşturur. Metastaz ve tümör ilerlemesi için inflamasyonun gerekli olduğu bulunmuş olduğundan tümörogenez için proinflamatuar ve anti-inflamatuarimmün cevap arasında bir denge mevcut olmalıdır. Bizim çalışmamızda metastatik meme kanseri hastalarında proinflamatuar sitokin IL17 ve anti-inflamatuarlipidmediatörü LXA4 düzeylerinin ve aralarındaki ilişkinin araştırılması hedeflenmiştir. Evre 4 meme kanseri olan 35 Libyalı hastadan serum numuneleri toplanmış ve enzyme-linkedimmünsorban tayinle interlökin-17 ve lipoksin A4 düzeyleri ölçülmüştür. Sonuçlar üçlü negatif ve üçlü pozitif hastalar arasındaki farkın anlamlı olmadığını göstermiştir (p=0.8). Ek olarak, üçlü negatif ve üçlü pozitif hastalar arasında LXA4 düzeylerinde de anlamlı fark gözlenmemiştir (p=0.5). LXA4 ve IL-17 arasında pozitif korelasyon mevcuttur (p=0.006). Sonuçlarımız metastatik aşamadaki göğüs kanserinde lipoksin A4 ve interlökin-17 arasında anlamlı bir doğrudan ilişki olduğunu göstermiştir. Lipoksin A4 ve interlökin-17’nin metastazdaki rolünün ve ER-negatif ve üçlü negatif olan hastalardaki rolünü değerlendirmek için büyük örneklemli grup çalışmalarının yapılması gereklidir.
Keywords: Meme kanseri, Interlökin-17, Lipoksin A4.